Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurskie Farszynki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 200 g
jajko 2 szt
sól 1 łyżeczka

Farsz

cebula biała 3 szt
ząbki czosnku 2 szt
udziec z kurczaka 300 g
włoszczyzna (bez kapusty)
szczypiorek pęczek
jajka ugotowane na twardo 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurskie Farszynki

Kroki postępowania

1
Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 1 - Mazurskie Farszynki foto
2
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Krok 2 - Mazurskie Farszynki foto
3
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Mazurskie Farszynki foto
4
Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
Krok 4 - Mazurskie Farszynki foto
5
Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Krok 5 - Mazurskie Farszynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.05.2015 11:07
ciekawy przepis
Bernadeta1 29.05.2015 11:04
Nie jadłam a na pewno bardzo smaczne jedzonko
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 09:13
Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak