Mazurska zupa fasolowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    30 dag
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • ziemniaki

    4 szt.
  • cebula

    1 szt
  • śmietana gęsta

    0,5 szklanki
  • masło do smażenia

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz

    0,5 łyżeczki
  • fasola biała

    25 dag
  • natka pietruszki

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie miękka.
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek , dodać pokrojony w kostkę boczek, wytopić. Cebulę z boczkiem dodać do gotującej się zupy.
Kiedy warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 30.11.2013 00:05
na pewno bardzo smaczna
Bernadeta1 20.05.2013 00:44
wygląda bardzo apetycznie
Andysz 28.05.2012 12:10
mniamm
aga130982 07.05.2012 08:49
mniam mniam
renia26 22.11.2011 11:24
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat