Mazurek śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    20 dag
  • jajka

    3 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    15 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • śliwki suszone

    10 dag
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • orzechy włoskie

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, masło, dwa jajka, i przesiekać nożem. Dodać pokrojone śliwki, szybko ciasto zagnieść,włożyć na 1 godz, do lodówki. Połowę ciasta rozwałkować, położyć na wysmarowanej formie. Z reszty ciasta formować wałeczki i ułożyć w kratę na cieście w formie. Wszystkie wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 10 minut. Nastepnie wyjąć ciasto z piekarnika, wypełnić okienka kratki powidłami i jeszcze piec około 15 minut. Po upieczeniu posypać posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 25.05.2011 16:25
Apetyczne ciasto;)
matii6 17.05.2011 20:21
super smakuje
krzyniu1984 27.11.2010 06:56
super :)
Gonia555 25.11.2010 16:56
Przepyszny...
Monika193 22.11.2010 21:14
fajny pomysł
anja3107 17.11.2010 08:46
pyszny
Iwusia 15.11.2010 21:41
ciekawy przepisik :)))
iwa643 14.11.2010 07:46
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat