Mazurek orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    30 dag
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • masło

    15 dag
  • orzechy arachidowe

    30 dag
  • jajka

    3 szt
  • aromat migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

25 dag orzechów zmielić w maszynce lub zetrzeć na tarce pozostałe posiekać. Masło utrzeć na puszystą masę z 20 dag cukru pudru dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, wlać aromat, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 06.05.2013 07:33
muszę spróbować
Justa32 19.05.2012 08:36
smaczne
janko 08.03.2012 18:10
fajny przepis
mirosława4 15.12.2011 19:25
smaczny
Iwona51 24.11.2011 09:56
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat