Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 1/2 szklanka
cukier 2 łyżki
cytryna 1 skórka otarta
sól 1/2 łyzeczki
masło 120 g.
zimna śmietana 1/4 18% szklanki
masa
cukier 175 g.
śmietanka 120 30% ml
sól szczypta
masło 120 g.
płatki migdałowe 100 g.

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek karmelowy

1.W misce mieszamy maki, cukier,skórkę cytrynowa i sól,dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.Opuszkami palców ucieramy ciasto,tak aby przypominało mokry piasek.Dodajemy śmietanę 18%, szybko wyrabiajac ciasto.

2.Z ciasta lepimy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

3.Prostokatna formę wylepiamy wyjętym z lodówki ciastem,pamięajac o tym aby spód miał wyższy brzeg.Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.celcjusza na około 45-50 minut na złoty kolor.

4.W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody-delikatnie poruszamy rondlem,aż karmel będzie miał piękny bursztynowy kolor(nie mieszamy)

5.Zdejmujemy rondel z ognia.Dodajemy śmietanę 30%,sól i pokrojone w gruba kostkę masło.Mieszamy.Przygotowana masę studzimy.

6.Wystudzone ciasto polewamy karmelem,posypujemy płatkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak