Przepis i sposób przygotowania na: mazurek karmelowy
2.Z ciasta lepimy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
3.Prostokatna formę wylepiamy wyjętym z lodówki ciastem,pamięajac o tym aby spód miał wyższy brzeg.Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.celcjusza na około 45-50 minut na złoty kolor.
4.W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody-delikatnie poruszamy rondlem,aż karmel będzie miał piękny bursztynowy kolor(nie mieszamy)
5.Zdejmujemy rondel z ognia.Dodajemy śmietanę 30%,sól i pokrojone w gruba kostkę masło.Mieszamy.Przygotowana masę studzimy.
6.Wystudzone ciasto polewamy karmelem,posypujemy płatkami migdałów.