Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować w tortownicy i upiec na rumiano w temp. 200*C.
Pozostawić do ostygnięcia, ale nie wkładać do lodówki, bo stwardnieje.
~ WYKOŃCZENIE:
Puszkę masy kajmakowej włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z czajnika i nakryć pokrywką. Pozostawić na 15-20 minut, aby kajmak zdążył zmięknąć i uzyskać półpłynną konsystencję.
Puszkę osuszyć papierowym ręcznikiem, otworzyć i wyłożyć masę wprost na ciasto. Rozsmarować łopatką na równą warstwę.
Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, ziarenkami słonecznika, żurawiną suszoną, orzeszkami i płatkami migdałów.
Na końcu rozpuścić czekoladę i z półpłynnej zrobić gdzieniegdzie kleksy.
Gotowy mazurek odstawić na kilka godzin, aby kajmak zastygł i całość dała się pokroić. Można dodatkowo ozdobić wierzch stopioną białą czekoladą dla kontrastu.