Mazurek kajmakowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    30 dag
  • żółtka

    3 szt
  • magraryna

    10 dag
  • cukier puder

    50 dag
  • cukier waniliowy

  • mleko

    1/2 l
  • masło

    10 dag
  • karmel

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo i przetrzeć przez sitko( tylko żółtka). Masło pokroić, połączyć z mąką, cukrem i żółtkami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Czwartą cześć ciasta odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować na stolnicy i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Brzegi ciasta wywinąć do góry, posmarować je masłem i nałożyć na nie wałeczek utoczony z odłożonego ciasta. Wałeczek posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Ugotować pól litry mleka z cukrem. gdy kropla mleka nie będzie się rozlewała na talerzu, wówczas zdjąć garnek z pieca. Masło utrzeć pałką dodać mleko z cukrem i karmel, cukier waniliowy. Gdy masa będzie stygnąć, wlać je na upieczony placek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 26.11.2011 09:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat