Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 20 dag
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 2 szt
sól
śmietana 1 łyżka
pomarańcza 60 dag
cytryna 1 szt
jabłka 2 szt
cukier 35 dag
migdały 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek

Zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru pudru, soli, śmietany i żółtek.Wstawić na 2 godz. do lodówki, później rozwałkować i wyłożyć na blachę. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku. Masa: Drobniutko pokroić pomarańcze i cytrynę, dodać cukier i powoli ogrzewać do zagotowania. Dodać starte jabłka i gotować ,aż masa stanie się szklista.Wtedy wyłożyć ją na wystudzone ciasto , wyrównać wierzch i posypać posiekanymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak