Masło orzechowe (wersja podstawowa)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie. Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masło orzechowe:

  • orzeszki ziemne

    300 gramy

Opcjonalnie:

  • sól

    0.25 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut. 
(Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.) W międzyczasie dodajemy miód.
Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
(Zamknięte nadaje się do przechowywania przez około miesiąc.)

Diana Rusiłowicz
Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:59
Dobre to jest. Głos oddany.
gusia1000 30.07.2020 19:58
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat