Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło orzechowe (wersja podstawowa)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie. Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki.

Składniki:

Masło orzechowe:

orzeszki ziemne 300 gramy

Opcjonalnie:

sól 0.25 łyżeczki
miód 1 łyżeczka

Porada

Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Masło orzechowe (wersja podstawowa)

Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut. 
(Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.) W międzyczasie dodajemy miód.
Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
(Zamknięte nadaje się do przechowywania przez około miesiąc.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:59
Dobre to jest. Głos oddany.
gusia1000 30.07.2020 19:58
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak