Masło migdałowe słone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    400 ml
  • migdały prażone slone

    4 łyżki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Masło migdałowe słone foto
Śmietanę schłodzoną słodką wlewam do wysokiego pojemnika. Nie nadaję się uht śmietana. Użyłam pojemnik od blendera. Wtedy nie będzie pryskać. .Miksuję blenderem około 15 minut do momentu wytworzenia się maślanki. Masło jest dobrze ubite jak zaczyna oddzielać się od ścianek pojemnika, i wytworzy się maślanka, około 3/4 szklanki.
Krok 2 - Masło migdałowe słone foto
Zlewam ją wykorzystuje do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, i wyrabiam w misce drewnianą łyżką, usuwam nadmiar wody. Migdały kruszę w moździerzu i dodaję do masła. Dokładnie mieszam i przekładam na folię aluminiową. Zwijam w rulon i wkładam do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 3 - Masło migdałowe słone foto
Przed podaniem kroję. Masła nie solę bo migdały są już słone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
migotka28 04.02.2014 21:49
fajne masełko ciekawa jestem jak smakuje
IwonaDD 04.02.2014 15:55
rewelacja!!
mirecka12 04.02.2014 13:03
ciekawa jestem smaku... muszę wypróbować przepis
patryska76 04.02.2014 12:04
Pyszne własnoręcznie zrobione masełko ;-)
Monia 04.02.2014 11:31
Ale fajne masło... chciałabym spróbować :)
Mniam 04.02.2014 11:26
Wspaniałe masełko. Z chęcią zjadłabym z bułeczką.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat