Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło migdałowe słone

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 400 ml
migdały prażone slone 4 łyżki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Masło migdałowe słone

Kroki postępowania

1
Śmietanę schłodzoną słodką wlewam do wysokiego pojemnika. Nie nadaję się uht śmietana. Użyłam pojemnik od blendera. Wtedy nie będzie pryskać. .Miksuję blenderem około 15 minut do momentu wytworzenia się maślanki. Masło jest dobrze ubite jak zaczyna oddzielać się od ścianek pojemnika, i wytworzy się maślanka, około 3/4 szklanki.
Krok 1 - Masło migdałowe słone foto
2
Zlewam ją wykorzystuje do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, i wyrabiam w misce drewnianą łyżką, usuwam nadmiar wody. Migdały kruszę w moździerzu i dodaję do masła. Dokładnie mieszam i przekładam na folię aluminiową. Zwijam w rulon i wkładam do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 2 - Masło migdałowe słone foto
3
Przed podaniem kroję. Masła nie solę bo migdały są już słone.
Krok 3 - Masło migdałowe słone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 04.02.2014 21:49
fajne masełko ciekawa jestem jak smakuje
IwonaDD 04.02.2014 15:55
rewelacja!!
mirecka12 04.02.2014 13:03
ciekawa jestem smaku... muszę wypróbować przepis
patryska76 04.02.2014 12:04
Pyszne własnoręcznie zrobione masełko ;-)
Monia 04.02.2014 11:31
Ale fajne masło... chciałabym spróbować :)
Mniam 04.02.2014 11:26
Wspaniałe masełko. Z chęcią zjadłabym z bułeczką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak