Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Krem jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem:

  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    75 gramów
  • mleko

    300 mililitrów
  • masło 82%

    100 gramów
  • serek mascarpone

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem. Na końcu wmieszać serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarować na cieście.

Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monikakaa 11.04.2020 15:09
Czy zamiast samego mascarpone można dodać kremowe ubita z mascarpone?
Doradca Smaku 16.04.2020 08:39
Tak, ale wtedy krem będzie miał inną konsystencję i smak.
gusia1000 05.06.2018 19:40
warto taki robic

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat