Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Rekin

steki z rekina 4 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku
skórka z cytryny

Dressing

miód płynny 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
czosnek ząbki 1 sztuka
sok z cytryny 1,5 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem

Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy na godzinę żeby składniki się "przegryzły". Przygotowujemy 4 kwadraty z folii aluminiowej. Na każdym układamy kilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki wykładamy na talerze i polewamy dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak