Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane bułeczki z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 500-600 gram
drożdże świeże 50 gram
jaja 4 sztuki
masło 60 gram
mleko 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
cukier 8 łyżek
sól szczypta
margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z kruszonką

Kroki postępowania

1
1. Podgrzewamy mleko z wodą (ma być lekko ciepłe ale nie gorące!).

2. Odmierzamy 500gram mąki (100 zostawiamy do podsypywania i kruszonki). Teraz będziemy korzystać z 500gram.

3. Dodajemy 2 łyżki cukru, 8 łyżek mąki (cały czas korzystamy z 500gram mąki) i drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby rozczyn podrósł.
Krok 1 - Maślane bułeczki z kruszonką foto
2
4. Robimy kruszonkę. 1/4 szklanki mąki (zabieramy z pozostałych 100gram), 2 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny. Wszystko zagniatamy i wstawiamy do zamrażarki.

5. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Maślane bułeczki z kruszonką foto
3
6. Do rozczynu dodajemy 3 jaja (jedno zostawiamy do smarowania bułek), pozostałą część mąki (pozostałą z 500 gram), pozostałą część cukru oraz szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy ewentualnie podsypujemy dodatkową mąką. Ciasto powinno być spójne i miękkie ale nie powinno się kleić do rąk.

7. Dodajemy rozpuszczone masło, jeszcze raz zagniatamy ewentualnie dodajemy odrobinę mąki.

8. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 60-70minut) Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Maślane bułeczki z kruszonką foto
4
9. Z ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy kulki, które kładziemy na papierze do pieczenia. (zachowajmy dość spore odstępy bo one jeszcze urosną)

10. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy startą na tarce kruszonką.

11. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do urośnięcia (30-40minut)
Krok 4 - Maślane bułeczki z kruszonką foto
5
12. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 17-20minut.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Maślane bułeczki z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.05.2014 16:27
najlepsze domowe
RenataZ-et 19.02.2014 22:47
uwielbiam takie bułeczki na śniadanie
Adam/ZUB3R 31.08.2013 17:02
smaczne bułeczki
Joanna23 18.01.2013 16:52
domowe najlepsze
magduś83 18.01.2013 16:31
wyglądają pieknie i pewnie tak smakują :)
wyattearp 15.01.2013 07:53
SUPER
Anitapaj 14.01.2013 22:38
Świetne!
babajaga1969 14.01.2013 16:34
pięknie wyszły, taką kruszonkę mogę zjeść ze wszystkich bułeczek :)- smaczne
Botwinka 14.01.2013 12:50
oj zjadłabym taką bułeczkę
fotoviderek 14.01.2013 08:10
Znowu Ci ładnie i smacznie wyszło :) Mniam... :)
Beatris 13.01.2013 23:07
Lubię takie słodkie bułeczki. Zwłaszcza jak są jeszcze ciepłe.
pajbek 13.01.2013 22:13
Pyszne te bułeczki :-)
Cynamonka 13.01.2013 22:11
bardzo dobre są zwłaszcza z powidłami
gosia56 13.01.2013 22:04
pyszne te bułeczki
Ewelina47 13.01.2013 22:04
rewelacja
mitek111 13.01.2013 22:02
pyszne, ja robię rogaliki drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak