Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z kruszonką
Kroki postępowania
2. Odmierzamy 500gram mąki (100 zostawiamy do podsypywania i kruszonki). Teraz będziemy korzystać z 500gram.
3. Dodajemy 2 łyżki cukru, 8 łyżek mąki (cały czas korzystamy z 500gram mąki) i drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby rozczyn podrósł.
5. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
7. Dodajemy rozpuszczone masło, jeszcze raz zagniatamy ewentualnie dodajemy odrobinę mąki.
8. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 60-70minut) Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.
10. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy startą na tarce kruszonką.
11. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do urośnięcia (30-40minut)
SMACZNEGO :)