Maślak marynowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślaki

    1 kg
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cebula biała

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

  • liść laurowy

    1 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    7 ziaren
  • ziele angielskie całe

    2-3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i starannie opłukane maślaki włożyć do garnka, zalać 5 szklankami posolonej wody i ugotować na wolnym ogniu. Osączyć na sicie. (wywar można użyć do zupy). Przygotować zalewę, do octu wlać 2 szklanki wody, włożyć cebulę w całości, cukier, łyżeczkę soli oraz pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotować kilka minut na małym ogniu. Rozłożyć grzyby do wyparzonych słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki. poczekać 2-3 tyg i można wsuwać. Ja nie pasteryzuję i nigdy się nie zdarzyło żeby coś było nie tak. A właśnie nie wkładam cebuli do słoików ponieważ istnieje możliwość, że zmętnieją.
Taką samą zalewę stosuję do czosnku marynowanego i pieczarek marynowanych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat