Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MASA MAKOWA WERSJA LIGHT

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mak 140 g-waga suchego
daktyle 40 g
żurawina suszona 25 g
morele suszone 25 g
jagody goji 15 g
migdały 15 g
masło 20 g
syrop z agawy 20 g
stewia 3 łyżeczki

Porada

*Jednakże od razu zaznaczam, iż masa ta jest znacznie bardziej sypka niż ta puszkowa. To znaczy oczywiście można doprowadzić ją do znacznie bardziej zwartej ( zbitej) konsystencji, ale to wymaga dodania większej ilości masła.

Przepis i sposób przygotowania na: MASA MAKOWA WERSJA LIGHT

Kroki postępowania

1
Do rondelka przełożyć mak. Zalać wrzątkiem w takiej ilości aby poziom wody był o 3-4 nad makiem. Postawić na ogień i gotować do wchłonięcia wody ( u mnie trwało to około 35 minut). Co jakiś czas należy zamieszać mak aby nie przywarł do dna garnka.
Krok 1 - MASA MAKOWA WERSJA LIGHT foto
2
Następnie odcedzić i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Odcisnąć w ściereczce lub gazie. Zmielić w maszynce co najmniej 2 razy.
Krok 2 - MASA MAKOWA WERSJA LIGHT foto
3
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut, następnie odcedzić i pokroić w małą kostkę. Migdały posiekać i wymieszać wszystkie bakalie ze sobą.
Krok 3 - MASA MAKOWA WERSJA LIGHT foto
4
Do miski przełożyć mak dodać syrop z agawy, stewię i masło. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Dodać bakalie i wymieszać całość
Krok 4 - MASA MAKOWA WERSJA LIGHT foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 12.01.2016 23:07
Bardzo dobra
sliwka 12.01.2016 22:35
Pyszna;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak