Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa do strucli drożdżowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 250 g
cukier 40 g
margaryna w kostce 80 g
białko 2
cukier waniliowy 1
rodzynki 1
skórka z pomarańczy lub limonki 1
orzechy 1
miód 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa do strucli drożdżowej

Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu tak długo aż się da rozetrzeć w palcach. Mak odcedzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem. Margarynę roztopić, dołożyć do niej mak, cukier, cukier wanilinowy, rodzynki, skórke pomaranczową i orzechy. Można również dodać 2 łyżki miodu. Masę smażyć około 15 minut ciągle mieszając. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć z ostudzoną masą. Gotowe! Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 19.01.2013 21:08
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak