Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masa makowa do makowców

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 50 dkg
cukier 25 dkg
miód 4 łyżki
białko 2 szt
skórka pomarańczowa 5 dkg
rodzynki 5 dkg
masło 5 dkg
orzechy 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: masa makowa do makowców

Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito i zmielić trzykrotnie. Włożyć do garnka na stopione wcześniej masło, dodać cukier, miód i resztę dodatków, smażyć 10 minut ciągle mieszając. Następnie wymieszać z ubitymi białkami-ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 08.11.2014 13:27
oj przyda się :D
kuklik 13.01.2014 13:45
mniamniusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak