Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa do ciast

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 0,5 kg
cukier 250 g
masło 250 g
miód 4 łyżki
kakao 2 łyżki
budyń śmietankowy 1
białko 6
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa do ciast

Mak sparzyć i zostawić na noc. Rano zmielić dwukrotnie przez maszynkę. Cukier, masło, miód i kakao roztarciu w garnku na gorąco. Po przestudzeniu dodać do maku. Dodać budyń, olejek migdałowy, proszek do pieczenia oraz białka ubite z odrobiną cukru. Na końcu dodać rodzynki. Mas makowa nadaje sie do strucli zwijanych i makowców na blasze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 09.11.2013 09:36
pyszne danie
caralajna 26.07.2013 07:43
domowa najlepsza
jeta72 12.07.2013 08:33
przyda mi się ten przepis :-)
m1monika 26.06.2013 15:17
fajny przepis :-)
IwonaKa 01.06.2013 00:43
uwielbiam makowce,swietna masa
ankaryba 27.05.2013 11:33
przydatny przepis :-)
Iza10 03.05.2013 11:52
uzywam podobnej do makowca
gosia56 20.03.2013 14:40
zawsze robię masę makową sama
ONY_za_kare 15.03.2013 19:52
Pycha! lubię maczek :)
Alex_M 12.03.2013 17:44
dobra taka masa:)
Seba 21.02.2013 17:58
Super
Bernadeta 09.01.2013 08:18
przyda sie przepis
Beata23 08.01.2013 09:41
fajna masa
Ada-Gaba 07.01.2013 07:33
super
mysza75 02.01.2013 15:07
nie ma to jak własna a nie kupna :-)
olkaaa 01.01.2013 13:14
przydatny przepis
tessa 31.12.2012 21:59
wypróbuję
EWI 31.12.2012 16:54
super
Dorota37 31.12.2012 12:12
Tak przygotowana masa może być nawet dość wysoka i się dobrze trzyma - na zdjęciu makowiec na blasze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak