Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa lukrowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

glukoza 20 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 łyżeczki
cukier puder 200 gram
woda 2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Masa lukrowa

Kroki postępowania

1
W dwóch łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynie a następnie dodać glukozę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Odważyć cukier puder.
Krok 1 - Masa lukrowa foto
2
Polecam zmiksowanie składników za pomocą miksera jest prostsze i mniej czasochłonne. Do połowy cukru pudru wlewamy płyn, miksujemy i dodajemy stopniowo resztę cukru. Masę wyjmujemy i wyrabiamy jeszcze w dłoniach jeśli jest taka potrzeba.
Krok 2 - Masa lukrowa foto
3
Gotowa masa lukrowa ma konsystencje plasteliny. Najlepiej przechowywać ją w zamkniętym woreczku bo szybko wysycha. Aby uzyskać kolorową masę cukrową należy dodać barwniki spożywcze.
Krok 3 - Masa lukrowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafcio 10.01.2014 22:53
fajne różyczki nigdy takich nie robiłem
Niki22 07.01.2014 23:10
dziękuję to moje pierwsze w życiu różyczki które sama zrobiłam :)
Róża1 07.01.2014 23:00
wspaniałe różyczki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak