masa kajmakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklnka
  • masło

    1 kostka
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do niskiego naczynia dać cukier. Do tego wsypać cukier waniliowy. Wszytko zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż utworzy się gęsta jasnobrunatna masa. Gdy nabierze takiego koloru, zdjąć z palnika. Schłodzić, zostawiając np. w spiżarce. W makutrze utrzeć wyjęte wcześniej z lodówki masło. Gdy będzie puszyste dawać do niego stopniowo schłodzoną już masę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 25.02.2012 14:14
fajne też takie robie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat