masa kajmakowa

masa kajmakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklnka
  • masło

    1 kostka
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania masa kajmakowa

Do niskiego naczynia dać cukier. Do tego wsypać cukier waniliowy. Wszytko zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż utworzy się gęsta jasnobrunatna masa. Gdy nabierze takiego koloru, zdjąć z palnika. Schłodzić, zostawiając np. w spiżarce. W makutrze utrzeć wyjęte wcześniej z lodówki masło. Gdy będzie puszyste dawać do niego stopniowo schłodzoną już masę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

agnieszka214 25.02.2012 14:14
fajne też takie robie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat