Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany karp

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 1 kg
mąka 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
olej 1 szklanka
ocet 1 szklanka
cukier 1 łyżka
papryka czerwona 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany karp

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Karpia sprawić, pokroić w dzwonki i natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na godzinę.
Krok 1 - Marynowany karp foto
2
Następnie karpia obtaczać w mące wymieszanej z solą i obsmażyć z obu stron na oleju.
Krok 2 - Marynowany karp foto
3
Ocet wymieszać z olejem, przyprawami i wodą, dodać pokrojone, oczyszczone papryki i gotować powoli około 10 minut.
Krok 3 - Marynowany karp foto
4
Usmażonego karpia włożyć do wystudzonej marynaty i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Krok 4 - Marynowany karp foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.09.2015 01:18
pyszna ryba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak