Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane pieczarki

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarek świeże 1 kg
zalewa do pieczarek
woda 2 szklanki
cukier 3,5 łyzki płaskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
cebula 1 średnia
marchewka 2 małe
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
ziele angielskie 11 ziaren
sól 1 3/4 łyżki płaskie
ocet 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane pieczarki

Kroki postępowania

1
pieczarki najlepiej małe obieramy, płuczemy
Krok 1 - marynowane pieczarki foto
2
Do wrzącej wody wraz z solą wrzucamy je i gotujemy ok 13-15 minut.
Krok 2 - marynowane pieczarki foto
3
pieczarki odcedzamy
Krok 3 - marynowane pieczarki foto
4
Marchewkę i cebulę wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe.
Krok 4 - marynowane pieczarki foto
5
Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 5 - marynowane pieczarki foto
6
Do zagotowanej zalewy wrzucamy na chwilę pieczarki.
Krok 6 - marynowane pieczarki foto
7
mieszamy.
Krok 7 - marynowane pieczarki foto
8
Przekładamy pieczarki do umytych słoików. Zalewamy zalewą , tak średnio do 3-4 mm od góry. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy do góry dnem.
Krok 8 - marynowane pieczarki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 26.10.2013 19:20
No proszę, nie pomyślałam a marynowaniu pieczarek, a tu jaki fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak