Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane opieńki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 2 kg
ocet 10 % 1 szklanka
woda 4 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 4 łyżki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane opieńki

Kroki postępowania

1
Opieńki obieramy i dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut.
Krok 1 - Marynowane opieńki foto
2
W drugim garnku przygotowujemy zalewę ze wszystkich składników i gotujemy. Grzyby układamy w słoikach do 3/4 wysokości.
Krok 2 - Marynowane opieńki foto
3
Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki odwracamy i czekamy aż wystygną.
Krok 3 - Marynowane opieńki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 06.03.2014 16:00
uwielbiam je
barbara11561 19.01.2014 00:51
bardzo pyszne grzybki
Dorota76 25.10.2012 20:40
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak