Przepis i sposób przygotowania na: Kurki marynowane
Jak marynować kurki? Proces jest bardzo prosty! Dobrze oczyszczone, żółte grzybki należy oczyścić, umieścić w zalewie octowej, dodać przyprawy i parę razy zagotować. Wszystkie kroki postępowania są szczegółowo opisane w tym przepisie. Co ważne, tak przyrządzone marynowane kurki nie wymagają pasteryzowania!
Kroki postępowania
W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i gotować grzyby od 20 do 30 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzić na sitku.
Przygotowujemy składniki zalewy: wodę, ocet, sól, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie zagotowujemy.
Na wrzącą zalewę wkładamy cebulę, ponownie zagotowujemy i gotujemy dwie minuty.
Grzyby wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Tak przygotowane grzyby odstawiamy aż do całkowitego ostudzenia. Nie pasteryzujemy!