Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane grzybki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
Cebulka złota marynowana Smak 9 szt.
woda 3 szkl.
ocet 0,5 szkl.
sól 2 łyżeczki
ziele angielskie 6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane grzybki

Grzyby (maślaki, podgrzybki itp.) należy umyć i zagotować w osolonej wodzie ok. 15 min. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę gotując wodę z octem, solą, cukrem, , liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy grzyby i studzimy zalewę.
Grzyby wkładamy do czystych słoiczków, nie ugniatamy ciasno, dodając na spód kilka szt. cebuli złotej, po 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, 0,5 łyżeczki gorczycy . Zalewamy przestudzoną zalewą. Zakręcamy słoiczki i odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Następnego dnia należy sprawdzić szczelność słoików. Grzyby są gotowe do spożycia za ok. miesiąc. Grzybów nie trzeba już pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 17.09.2014 17:40
robię takie same, są rewelacyjne.
jasiek 17.09.2014 12:40
robię tak opieńki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak