Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1 kg
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżeczki
  • Cebulka złota marynowana Smak

    9 szt.
  • woda

    3 szkl.
  • ocet

    0,5 szkl.
  • sól

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    6 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • cukier

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby (maślaki, podgrzybki itp.) należy umyć i zagotować w osolonej wodzie ok. 15 min. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę gotując wodę z octem, solą, cukrem, , liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy grzyby i studzimy zalewę.
Grzyby wkładamy do czystych słoiczków, nie ugniatamy ciasno, dodając na spód kilka szt. cebuli złotej, po 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, 0,5 łyżeczki gorczycy . Zalewamy przestudzoną zalewą. Zakręcamy słoiczki i odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Następnego dnia należy sprawdzić szczelność słoików. Grzyby są gotowe do spożycia za ok. miesiąc. Grzybów nie trzeba już pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
inka2012 17.09.2014 17:40
robię takie same, są rewelacyjne.
jasiek 17.09.2014 12:40
robię tak opieńki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat