Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 20 dag
cukinia 15 dag
cebula 1 mała
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1/2 sztuka
olej rzepakowy 150 ml
wino ryżowe 4 łyżka
sól
ser bałkański 10 dag
ocet 8 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana

Kroki postępowania

1
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano. Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana.
Krok 1 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
2
Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
3
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.
Krok 3 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
4
Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin. Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.
Krok 4 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 16.08.2012 21:32
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, w takim razie chętnie wypróbuję Twój przepis.
BernadettaP 16.08.2012 21:29
Dorotko, jeśli wolisz trochę łagodniejszą sałatkę, zrezygnuj z wina i niczym go nie zastępuj. Jeśli natomiast chcesz, aby była nieco ostrzejsza, dodaj zamiast niego dodatkowo 2-3 łyżki octu winnego :)
Sroczka 16.08.2012 21:21
Ja również jestem zachwycona przepisem.
anemon 16.08.2012 21:20
Bardzo podoba mi się Twój przepis. Czy można pominąć lub czymś zastąpić wino ryżowe?
Beatris 16.08.2012 21:07
Z chęcią zjadłabym kanapeczkę z taką sałatką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak