Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    20 dag
  • cukinia

    15 dag
  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuka
  • olej rzepakowy

    150 ml
  • wino ryżowe

    4 łyżka
  • sól

  • ser bałkański

    10 dag
  • ocet

    8 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Doprawiamy pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem i grillujemy z obu stron na rumiano. Cukinię również myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana.
Krok 2 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
Warzywa odstawiamy na 20 minut, aby przestygły. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy 100 ml oleju rzepakowego, ocet winny i wino ryżowe. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białą skórkę. Kroimy w cienkie paseczki. Do umytych i wypasteryzowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, następnie 4-5 plasterków cukini i paseczki papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach mniej wicej 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.
Krok 4 - Marynowana sałatka z grillowanej cukini i bakłażana foto
Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów, cukini, znowu bakłażanów i cukini. Delikatnie przyciskamy. Na wierzch układamy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Szczelnie zamykamy słoiczki i wkladamy do lodówki na 24-48 godzin. Podajemy z pieczywem lub np. z waflami ryżowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 16.08.2012 21:32
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, w takim razie chętnie wypróbuję Twój przepis.
BernadettaP 16.08.2012 21:29
Dorotko, jeśli wolisz trochę łagodniejszą sałatkę, zrezygnuj z wina i niczym go nie zastępuj. Jeśli natomiast chcesz, aby była nieco ostrzejsza, dodaj zamiast niego dodatkowo 2-3 łyżki octu winnego :)
Sroczka 16.08.2012 21:21
Ja również jestem zachwycona przepisem.
anemon 16.08.2012 21:20
Bardzo podoba mi się Twój przepis. Czy można pominąć lub czymś zastąpić wino ryżowe?
Beatris 16.08.2012 21:07
Z chęcią zjadłabym kanapeczkę z taką sałatką.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat