Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwicy z renifera
800 g -
miodu pszczelego
100 ml -
jagód świeżych lub mrożonych
300 g -
filetowanych pomarańczy
200 g -
rozmarynu
2 gałązki -
czystej wódki Finlandii
50 ml -
marynata
- - -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
- - -
sól
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
- -
Przepis i sposób przygotowania Marynowana polędwica z renifera z duszonymi jagodami i pomarańczami
50 ml oliwy z oliwek,
50 ml żurawinowej wódki Finlandii,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Marynata klasyczna Prymat.
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso renifera pokroić na równe medaliony, zalać marynatą powstałą ze zmieszania wszystkich jej składników i odstawić na ok. 4 godziny.
Miód wlać do garnka, dodać jagody, rozmaryn, dusić do momentu zgęstnienia sosu, a następnie dodać pomarańcze i doprawić do smaku wódką i przyprawami. Mięso usmażyć na patelni (najlepiej smakuje średnio wysmażone) i podawać na aromatycznych jagodach z pomarańczami.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)