Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata przekąskowa na ostro

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczki chili 3-4 strączki
czosnek duża główka
oliwki zielone mały słoiczek
oliwki czarne mały słoiczek
cebulki perłowe mały słoiczek
pieczarki marynowane mały słoiczek
woda 1,5-2 szkl.
cukier do smaku
sól do smaku
olej
ocet 1/2 6%
ogórki 1/2 małe
papryka 3-4 strąki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata przekąskowa na ostro

Paprykę pokroić w paski lub kostkę, chili w cieniutkie paseczki, ogórki w grubsze krążki.
Dodać cebulki perłowe, osączone oliwki, pieczarki, obrane ząbki czosnku.
Składniki wymieszać i napełnić nimi słoiki.
Zalać marynatą przygotowaną z octu, wody, soli, cukru oraz przypraw.
Zapasteryzować w mikrofalówce do czasu zagotowania marynaty.
Do każdego słoika dolać trochę oleju.
Słoiki zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pozostawić na 2 doby w temperaturze pokojowej.
Wstawić do lodówki na minimum tydzień.

Do marynaty można dodać dowolne zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 22.03.2013 20:37
oj super-lubimy na ostro

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak