Marynata przekąskowa na ostro

Marynata przekąskowa na ostro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczki chili

    3-4 strączki
  • czosnek

    duża główka
  • oliwki zielone

    mały słoiczek
  • oliwki czarne

    mały słoiczek
  • cebulki perłowe

    mały słoiczek
  • pieczarki marynowane

    mały słoiczek
  • woda

    1,5-2 szkl.
  • cukier

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • olej

  • ocet

    1/2 6%
  • ogórki

    1/2 małe
  • papryka

    3-4 strąki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę pokroić w paski lub kostkę, chili w cieniutkie paseczki, ogórki w grubsze krążki.
Dodać cebulki perłowe, osączone oliwki, pieczarki, obrane ząbki czosnku.
Składniki wymieszać i napełnić nimi słoiki.
Zalać marynatą przygotowaną z octu, wody, soli, cukru oraz przypraw.
Zapasteryzować w mikrofalówce do czasu zagotowania marynaty.
Do każdego słoika dolać trochę oleju.
Słoiki zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pozostawić na 2 doby w temperaturze pokojowej.
Wstawić do lodówki na minimum tydzień.

Do marynaty można dodać dowolne zioła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 22.03.2013 20:37
oj super-lubimy na ostro

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat