Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata korzenna do piersi z kaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód płynny 3-4 łyżki
ocet jabłkowy 1,5 łyżki
miód pitny 5-7 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
cytryna mała
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sok jabłkowy nieklarowany 2 szkl.
sok pomarańczowy Nieklarowany 1 szkl.
sok grejpfrutowy 1 szkl.
sos sojowy 2-3 łyżki
olej 2 łyżeczki

Porada

Sos sojowy można zastąpić płynną przyprawą do zup.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata korzenna do piersi z kaczki

Soki połączyć i zagrzać do temp. ok. 50* - dodać miód pitny, skórkę i sok z małej cytryny, ocet jabłkowy, sypkie przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestygnięcia do temperatury ciala, po czym dodać płynny miód i wymieszać do rozpuszczenia.

Piersi z kaczki (koniecznie że skórką) naciąć ostrym nożem od strony tłuszczu i włożyć do letniej marynaty - nakryć i wstawić do lodówki na 10-12 godzin.

Filety wyjąć z zalewy, osuszyć papierowymi ręcznikami, posmarować stronę bez skóry olejem i ugrillować, zaczynając od strony skórki.

Marynatę w tym czasie odparować i użyć jako sosu, w którym można zanurzyć gorące mięso natychmiast po zdjęciu z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak