Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do żeberek wieprzowych

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wino białe wytrawne 0,05 l
ketchup pikantny 100 g
ocet winny 20 g
miód 50 g
cukier
czosnek 2 ząbki
tymianek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sos sojowy mało
sok z cytryny mało

Porada

W takiej marynacie można upiec również udka kurczaka,, żeberka jagnięce, plastry szynki wieprzowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do żeberek wieprzowych

Wszystkie składniki zmieszać. Marynata powinna mieć konsystencję lekkiego sosu. Żeberka smarować marynatą i układać warstwami w naczyniu. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu piec na ruszcie. Podczas pieczenia polewać pozostałą marynatą. temperatura pieca powinna wynosić 170 stopni C. W wyższej temperaturze marynata z uwagi na zawartość miodu i cukru może się spalić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak