Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata amerykańska do czerwonych mięs

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Coca-Cola 500 ml
syrop klonowy 4 łyżki
ketchup łagodny 1/2 szkl.
sos BBQ klasyczny 1/2 szkl.
whisky 1/4 szkl.
sok pomarańczowy 1/2 szkl.
ocet winny czerwony kilka łyżek
cebula biała 1-2

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata amerykańska do czerwonych mięs

Wszystkie płynne składniki oprócz coli utrzeć na jednolitą półpłynną masę.
Cebulę posiekać jak najdrobniej albo zmielić na papkę i połączyć z sosem.

Mięso posmarować marynatą, włożyć do niezbyt dużego pojemnika i zalać zimną gazowaną colą (musi być słodzona cukrem) - nakryć pojemnik wieczkiem i wstawić do lodówki na dobę.

Mięso musi być zupełnie pokryte colą - w razie konieczności dolać jej więcej.
Gazowany napój musując pomaga marynacie wniknąć wgłąb mięsa.

Po upływie doby mięso wypłukać wewnątrz pojemnika, a w trakcie smażenia, pieczenia lub grillowania smarować pozostałą marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak