Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata a'la teriyaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 0,5 szklanki
sos sojowy 5 lyzek
imbir 1 plaska lyzeczka
czosnek 0,5 lyzeczki
cukier brązowy 2 łyzki
miód 1 lyzka
wino białe wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata a'la teriyaki

Do garnuszka z grubym dnem wlać wodę, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 50 ml wina białego wytrawnego, dodać 2 łyżki cukru brązowego, zamieszać dokładnie.

Postawić garnek na gazie. Dodać odpowiednią ilość czosnku granulowanego oraz imbiru, mieszając co jakiś czas doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut.

Gorącą marynatę przelać do słoika i szczelnie zakręcić, a po ostudzeniu trzymać w lodówce, lub wykorzystać do zrobienia marynaty do ryb lub mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak