marsylska zupa rybna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryby morskie świeże

    1 kg
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • por

    1 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • ziemniaki

    2 szt
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • tymianek

    1 gałązka
  • skórka z pomarańczy

    1 pasek
  • pomidory

    5 szt
  • Szafran nitki Prymat

    szczypta
  • mule mrożone

    20 dkg
  • krewetki mrożone

    20 dkg
  • sól

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby myjemy płuczemy odcinamy głowy i płetwy i filetujemy,filety kroimy na kawałki,skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki.Odkrojone części ryb zalewamy 1,2 litra wody i gotujemy 30 min.Wywar rybny przecedzamy.Cebulę czosnek i marchew obieramy i kroimy w kostkę,seler myjemy oczyszczamy z włókien i kroimy na plasterki,por oczyszczamy odcinamy korzonki i ciemnozielone końce liści i kroimy wzdłuż i drobno siekamy.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę,podsmażamy na niej cebulę czosnek por marchew i seler,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gałązki natki pietruszki,tymianek listek laurowy i skórkę z pomarańczy i zalewamy wywarem rybnym.Na wierzchu układamy kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu 15 min,następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory,szafran namoczony w kilku łyżkach wody sól,pieprz do smaku.Zupę gotujemy 10 min,dokładamy owoce morza i razem gotujemy jeszcze 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 14.06.2011 09:31
pycha
halinka1011 12.04.2011 08:13
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat