Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowe babeczki z majonezem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm

mąka pszenna 75 gram
mąka ziemniaczana 75 gram
cukier 150 gram
jajko 3 sztuki
majonez 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

kakao 10 gram

Polewa

czekolada mleczna 50 gram
mleko 2 łyżki

Porada

A po co majonez? Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają.

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe babeczki z majonezem

Kroki postępowania

1
Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Marmurkowe babeczki z majonezem  foto
2
Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao.
Krok 2 - Marmurkowe babeczki z majonezem  foto
3
Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym.
(Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.)
Krok 3 - Marmurkowe babeczki z majonezem  foto
4
Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka.
(Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.)
Krok 4 - Marmurkowe babeczki z majonezem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:19
ladne i smaczne.
jejkuchnia 25.03.2018 20:24
Bardzo ładne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak