Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 2,5 szkl
cukier kryształ 1 szkl
esencja waniliowa 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
mleko 3/4 szkl
masło 125 g
jabłka 2
gruszki 2

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa

Kroki postępowania

1
Jajka ubijam mikserem razem z cukrem przez ok. 5 minut.
Krok 1 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
2
Dodaję stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Pod koniec dodaję chłodne rozpuszczone masło oraz esencję waniliową.
Krok 2 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
3
Blachę (moja ma wymiary 20x25cm) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam połowę ciasta do formy, do reszty dodaję kakao i mieszam. Wykładam na jasne ciasto.
Krok 3 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
4
Za pomocą widelca tworzę na cieście marmurkowy wzór. Staram się dosyć głęboko nabierać ciasto widelcem, ale uważając, by nie przedziurawić papieru.
Krok 4 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
5
Owoce obieram ze skórki, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Wierzch każdej cząstki gruszki i jabłka lekko nacinam w paski, by rozłożyła się podczas pieczenia.
Krok 5 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
6
Układam całe ćwiartki naprzemiennie na cieście, dosyć ściśle, raz gruszka, raz jabłko.
Krok 6 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
7
Ciasto piekę ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni. Jeśli owoce zaczną się za bardzo przypiekać, ciasto należy przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na kilka minut przed końcem pieczenia. Upieczone ciasto (sprawdzam patyczkiem) wyjmuję z formy i odstawiam do ostygnięcia.
Krok 7 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto
8
Ciasto kroję na duże kwadraty, starając się, by w każdym kawałku był fragment gruszki i jabłka.
Krok 8 - Marmurkowa krajanka gruszkowo-jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 24.05.2013 09:19
Świetnie wygląda :)
Aleksandraa 24.09.2012 21:01
pycha
adelajda 16.09.2012 07:44
super ! apetyczne !
caralajna 11.09.2012 22:01
bardzo fajnie wygląda to ciasto, a że dobrze smakuje to nie mam wątpliwości :)
malinka18 09.09.2012 14:25
dla mnie bomba!
elficzna 09.09.2012 12:54
coś pięknego! mniam
staropolanka5 08.09.2012 22:25
no , pewnie smaczne
staropolanka5 08.09.2012 22:25
no , pewnie smaczne
tessinka 08.09.2012 20:44
Gruszki w cieście...pycha
tessinka 08.09.2012 20:44
Gruszki w cieście...pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak