Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowa babka

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dag
mleko 100 ml
jajko 6 sztuk
margaryna 18 dag
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 40 dag
orzechy posiekane 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowa babka

Kroki postępowania

1
W malutkim rondelku stopić 5 dag cukru i lekko zrumienić, następnie dodać mleko i zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru który w momencie zetknięcia się z mlekiem stwardnieje, wystudzić.
Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem w trakcie ucierania dodać 3 jajka i 3 żółtka, następnie małymi porcjami dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto podzielić na pół do jednej części dodać mleko z karmelem i połowę ubitej piany z 3 białek, dokładnie wymieszać do drugiej części ciasta dodać kakao i wymieszać, następnie dodać pozostałą pianę z białek i orzechy, wymieszać.
Krok 1 - Marmurkowa babka foto
2
Ciastem wypełnić formę do babki, przemieszać widelcem i piec w temp. 175 st około 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu przed podaniem posypać sporą ilością cukru pudru.
Krok 2 - Marmurkowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 03.04.2014 19:23
apetycznie wygląda. na zblizajace sie Świeta w sam raz:)
Pani Domu 03.04.2014 19:07
zapachniało świętami...
czekoladka_m 03.04.2014 18:50
Mmm, pysznie wygląda;)) Zapachniało Świętami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak