Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
masło zimne 100 g
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Pozostałe składniki

markizy
serek mascarpone
cukier puder
cukier waniliowy
konfitura jagodowa

Przepis i sposób przygotowania na: Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą

Kroki postępowania

1
1. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
Krok 1 - Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą foto
2
2. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy lekko mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut (aż będzie ładnie zrumienione i chrupiące)
Krok 2 - Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą foto
3
3. W czasie gdy tarta się piecze, markizy ostrożnie "odkręcamy" i wyjmujemy nadzienie, wrzucamy je do miseczki. Ciasteczka zostawiamy.
Krok 3 - Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą foto
4
4. Do markizowego nadzienia dodajemy serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Odkładamy krem w chłodne miejsce lub do lodówki.
Krok 4 - Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą foto
5
5. Upieczone i ostudzone ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremki. Smarujemy konfiturą.
Krok 5 - Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą foto
6
6. Następnie wykładamy krem i ostrożnie rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch dookoła dekorujemy połamanymi na pół markizami. Resztę ciasteczek rozkruszamy i wysypujemy po środku ciasta.
Krok 6 - Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak