Marchewkowy mus w liściach pora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    600 g
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • pory

    6 szt
  • łosoś wędzony plastry

    8 plastrów
  • masło

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody.
Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2 sztuki przekroiłem wzdłuż i rozdzieliłem na pojedyncze liście, które blanszowałem przez minutę w posolonej wrzącej wodzie, opłukałem zimną wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku przezroczystej folii spożywczej.
Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce
do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze 10 minut. Pokroiłem na plastry i podałem razem z sosem paprykowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 19.03.2015 21:08
przepięknie się prezentuje to danie, a propozycja bardzo ciekawa!
Stenka 19.03.2015 19:05
ciekawy przepis, ładnie wygląda
caralajna 19.03.2015 18:56
wygląda zjawiskowo, brawo
ilka01 19.03.2015 17:18
super wygląda :)
Wiktoria29 19.03.2015 16:45
bardzo ciekawe jak smakuje to połączenie, wygląda super
Agnieszka-87-25 19.03.2015 15:41
super kolorek
NatalkaC 19.03.2015 15:04
apetycznie wygląda, piękne kolory, aż ślinka leci
Mietek z20 19.03.2015 15:01
rewelacyjne muszę wypróbować :)
Kolorowa 19.03.2015 14:37
ciekawy pomysł
luna76 19.03.2015 14:25
jak zwykle arcydzieło !!! świetne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat