Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe placuszki ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
kefir 1 szkl
mleko 100 ml
puree 0,5 szklanki ( z marchewki)
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
drożdże świeże 1,5 dag
cukier 2 łyżki
jajko 2 szt
laska wanilii 1/3 szt
sól 1/2 łyżeczki
śliwki węgierki 0,5 kg
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe placuszki ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
Krok 1 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
2
Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.
Krok 2 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
3
Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, pure z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 3 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
4
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.
Krok 4 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
5
W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.
Krok 5 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
6
Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak