Marchewkowe placuszki ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • kefir

    1 szkl
  • mleko

    100 ml
  • puree

    0,5 szklanki ( z marchewki)
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    1,5 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • laska wanilii

    1/3 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • śliwki węgierki

    0,5 kg
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
Krok 2 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.
Krok 3 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, pure z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 4 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.
Krok 5 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.
Krok 6 - Marchewkowe placuszki ze śliwkami  foto
Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat