Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
sól
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 1 szt
cukier 3 łyżki
marchew 30 dag
białko 2 szt
cukier puder
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki masło i cukier kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałami i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 08.12.2013 18:14
bardzo lubię ciasto marchewkowe ;)
Pyszota 08.12.2013 16:10
super ciacho
Jusiaa 08.12.2013 16:06
Pyszności do schrupania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak