Marchewko-imbirowy krem z quinoa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    6 szt.
  • ziemniak

    2 szt.
  • imbir

    2 cm kawałek
  • bulion warzywny

    1 litr
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • quinoa

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ponieważ przygotowanie zupy wiązało się w tym wypadku z użyciem parowaru najpierw trzeba ugotować marchew i ziemniaki na parze (zajmuje to ok. 15 minut). W tym czasie trzeba ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotować bulion warzywny - może być z kostki, ale można też szybko przygotować \"szybki\" bulion, używając startej marchewki, selera i pietruszki i bardzo drobno pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiając solą i pieprzem.
Do bulionu dodać drobno pokrojony lub starty imbir.
Ugotowane warzywa dodać do bulionu. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić chilli i solą. Po przełożeniu do miseczek posypać pieprzem i pietruszką. Dodać ugotowaną quinoę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 04.07.2011 07:48
Pięknie,pysznie i zdrowo.
Sarenka 05.04.2011 20:24
Lubie takie geste zupki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat