Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 kg
  • jabłka

    1 kg
  • dynia

    1 kg
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skóry, wyjąć środek z nasionami i pokroić na kawałki. Marchew obrać i pokroić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Przygotowane warzywa przepuścić przez sokowirówkę. Mamy smaczny sok do picia i pozostałości w postaci suchawego miąższu.
Suchy miąższ przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną soku i wody, chwile dusimy. Można dodać do smaku cukier.
Po ok 30 minutach duszenia przekładamy do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok 30-50 min (zależy od wielkości słoika).
Można wykorzystać do ciasteczek, ciast marchewkowych, pierników czy murzynków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat