Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 kg
  • jabłka

    1 kg
  • dynia

    1 kg
  • cukier

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

Dynię obrać ze skóry, wyjąć środek z nasionami i pokroić na kawałki. Marchew obrać i pokroić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Przygotowane warzywa przepuścić przez sokowirówkę. Mamy smaczny sok do picia i pozostałości w postaci suchawego miąższu.
Suchy miąższ przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną soku i wody, chwile dusimy. Można dodać do smaku cukier.
Po ok 30 minutach duszenia przekładamy do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok 30-50 min (zależy od wielkości słoika).
Można wykorzystać do ciasteczek, ciast marchewkowych, pierników czy murzynków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat