Marchewka duszona

Marchewka duszona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    0,5 kg
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • woda

    0,5 l
  • masło

    1 łyżeczka
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewka duszona foto
Marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 2 - Marchewka duszona foto
Wsypać do garnka drobno pokrojoną marchewkę, zalać wodą, posolić i dusić aż do miękkości.
Krok 3 - Marchewka duszona foto
Jak jż marchewka będzie miękka i woda odparowana dodać łyżkę masła, posypać delikatnie przesianą mąką, posłodzić i doprawić do smaku.
Krok 4 - Marchewka duszona foto
Marchewka powinna ładnie zgęstnieć. Można dodać delikatnie śmietanki 30% jak ktoś lubi. Podawać do obiadu na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 01.12.2014 14:12
lubię taką marchewkę do obiadu, smaczna
Sroczka 01.12.2014 12:38
Lubię takie dodatki do obiadu.
Joannasz3190 01.12.2014 12:18
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat