Marchew po indyjsku

Marchew po indyjsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    3 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • papryczka chili

    1 szt mała
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy i ścieramy na tarce /jarzynowej o dużych oczkach albo na ostrzu do krojenia ogórków w cienkie plasterki/. Paprykę kroimy w małą kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ziarna gorczycy i smażymy do czasu aż zaczną strzelać. Dodajemy paprykę czerwoną, papryczkę chili, marchew oraz cukier i kurkumę. Mieszając smażymy 4-5 min. - marchew powinna być al dente. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Tak przygotowana marchew doskonale pasuje do dań mięsnych jako surówka /smakuje zarówno na ciepło jak i zimno/.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.03.2017 22:01
Ciekawy przepis.;)
Ela15 26.12.2016 19:58
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat