Małże wedle prowansalskiej kuchni

Małże wedle prowansalskiej kuchni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    50 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler łodyga posiekany

    1 sztuka
  • pomidory ugotowane

    1/2 kg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • wino czerwone

    250 ml
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Małże wedle prowansalskiej kuchni

Małże dokładnie wyczyścić i odciąć zewnętrzne fałdy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulę i seler. Smażymy aż wszystko zmięknie 10-15 minut. Dodajemy pozostałe rzeczy i dusimy na wolnym ogniu kolejne 15 minut. Na końcu dodajemy małże i dusimy jeszcze dokładnie 10-12 minut i gotowe. To przepis jaki jadłem osobiście w Prowansji i jest genialny!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Marta98 01.01.2011 10:10
super
IlonaAlbertos 11.11.2010 00:08
Bardzo ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat