Małże

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1/2 litra
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • cukier

  • pieprz

  • wino białe

    250 ml
  • małże

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. W garnku zagotować wodę, do której należy wlać wino i przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dorzucić należy też liście laurowe. Zalewę należy chwilę gotować i wcisnąć sok z cytryny. Następnie wrzucić umyte, zamknięte małże. Trzeba gotować 15 minut do czasu otwarcia się muszli. Muszle, które się nie otworzą należy wyrzucić. Po 15 minutach małże są gotowe do konsumpcji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat