Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malpury

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 225 g
cukier puder 125 g
mleko 175 ml
proszek do pieczenia 11/2 łyżeczki
olej do smażenia

Dodatkowo

jogurt naturalny 600 ml
cukier 150 g
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Malpury

Do mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto powinno być na tyle gęste, by bez trudu przylegało do drewnianej łyżki i nie kapało. W garnku rozgrzewamy ghee. Musi być gorące, ale nie powinno dymić. Nabierać na łyżkę trochę ciasta i spychać je do ghee. Za jednym razem smażyć tyle kulek, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie bez stykania się ze sobą. Uregulować ogień w tak sposób, aby kulki usmażyły się zarówno z wierzchu, jak i w środku. Smażyć je z obu stron, aż będą złotobrązowe i kruche. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.W misce ubić trzepaczką jogurt z cukrem i owocami. Tym sosem polać malpury ok. 10 minut przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.09.2014 20:18
Dobry deser.
bhb8 08.09.2014 23:54
ciekawy deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak