Maliny na zimę

Maliny na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    4 kg
  • cukier

    3 kg
  • cukier żelujący

    1/2 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Maliny na zimę

Kroki postępowania

Krok 1 - Maliny na zimę foto
Przebrane maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, żeby puściły sok.
Krok 2 - Maliny na zimę foto
Następnie garnek stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Jak zaczną się gotować, to gotujemy przez 3 minuty, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest je zostawić na noc.
Krok 3 - Maliny na zimę foto
Następnego dnia dodajemy do garnka cukier żelujący (3:1), mieszamy dokładnie, ponownie zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Zbieramy też tworzącą się, podczas gotowania, piankę.
Krok 4 - Maliny na zimę foto
Gorące maliny przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Krok 5 - Maliny na zimę foto
Jak ostygną, to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie słoiczki dobrze się zamknęły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

octo 14.08.2012 00:11
malinki pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat