malinowy chłodnik luksusowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • cukier

    15 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • sól szczypta

  • maliny

    40 dag
  • cukier waniliowy

  • jajka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z zimnego mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować. Ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec ubijania po trochę cukru(połowę ). Na wrzące mleko kłaść łyżkę pianki, gotować po trzy minuty, po czym wyjmować na półmisek. Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka dodać rozmieszaną mąkę i zagotować mieszając. Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru, wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką, wymieszać, wlać do reszty mleka i mieszając utrzymywać chwilę na słabym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Zestawić z ognia –wystudzić. Owoce wypłukać i oczyścić, niewielką ilość pozostawić w całości, resztę przetrzeć przez rzadkie sito, dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy. Podając do każdej porcji włożyć po kilka owoców w całości oraz ugotowane pianki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat