malinowo-kremowy deser

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mąka ziemniaczna

    100 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cukier kryształ

    200 g
  • mąka tortowa

    150 g
  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • serek homogenizowany

    250 g
  • sok ananasowy

    1/2 szklanki
  • maliny

    400 g
  • sok z cytryny

  • woda

    8 (ciepła)
  • kremówka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpier przygotowujemy biszkopt. Utarłam na puszystą masę żółtka z wodą, 2/3 cukru oraz cukrem waniliowym. W drugiej misce ubiłam białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełożyłam je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiałam odmierzoną mąkę tortową i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskałam jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy na 2 nieduże blaszki wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadziłam równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 12–15 min. Po upieczeniu przełożyłam biszkopt spodem do góry na ściereczkę. Spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie zdejmij. Biszkopty studzimy i każdy tniemy wzdłuż na pół ostrym nożem, by uzyskać po dwa placki z każdego.

Teraz pora na krem. Śmietankę dobrze chłodzimy i miksujemy na sztywno. Ser mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem. Następnie mieszamy delikatnie ubitą na sztywno śmietankę.

Jedną część ciasta kładziemy na papierze do pieczenia. Wyciśnij sok z cytryn – powinien być klarowny, dlatego przecedź go przez sitko. Następnie wymieszaj go z sokiem z ananasa i za pomocą łyżki nasącz nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmaruj kremem, poukładaj na nim ciasno żółte maliny przykryj je kremem, wyrównaj i połóż na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasącz syropem i posmaruj cienką warstwą kremu. Kładziemy 3 biszkopt, nasączamy smarujemy kremem i układamy ostatnia warstwę. Pozostałym kremem smarujemy boki torcika. Z pozostałych malin wykonaj dekorację. Ciasto schowaj do lodówki na około godzinę!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat