Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

malinowo-kremowy deser

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczna 100 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier kryształ 200 g
mąka tortowa 150 g
serek mascarpone 500 g
cukier 1/2 szklanki
serek homogenizowany 250 g
sok ananasowy 1/2 szklanki
maliny świeże 400 g
sok z cytryny
woda 8 (ciepła)
kremówka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: malinowo-kremowy deser

Najpier przygotowujemy biszkopt. Utarłam na puszystą masę żółtka z wodą, 2/3 cukru oraz cukrem waniliowym. W drugiej misce ubiłam białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełożyłam je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiałam odmierzoną mąkę tortową i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskałam jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy na 2 nieduże blaszki wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadziłam równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 12–15 min. Po upieczeniu przełożyłam biszkopt spodem do góry na ściereczkę. Spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie zdejmij. Biszkopty studzimy i każdy tniemy wzdłuż na pół ostrym nożem, by uzyskać po dwa placki z każdego.

Teraz pora na krem. Śmietankę dobrze chłodzimy i miksujemy na sztywno. Ser mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem. Następnie mieszamy delikatnie ubitą na sztywno śmietankę.

Jedną część ciasta kładziemy na papierze do pieczenia. Wyciśnij sok z cytryn – powinien być klarowny, dlatego przecedź go przez sitko. Następnie wymieszaj go z sokiem z ananasa i za pomocą łyżki nasącz nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmaruj kremem, poukładaj na nim ciasno żółte maliny przykryj je kremem, wyrównaj i połóż na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasącz syropem i posmaruj cienką warstwą kremu. Kładziemy 3 biszkopt, nasączamy smarujemy kremem i układamy ostatnia warstwę. Pozostałym kremem smarujemy boki torcika. Z pozostałych malin wykonaj dekorację. Ciasto schowaj do lodówki na około godzinę!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak